Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ηλεκτρονικό Βιβλίο. Είδη αρχείων... Ιδέα για δώρο...

Τι είναι αυτό που διαβάζουμε ως ηλεκτρονικό βιβλίο; Πως ξέρουμε τι να επιλέξουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας; Υπάρχει τρόπος να μετατρέψουμε το ένα είδος αρχείου στο άλλο; Ποια πλεονεκτήματα και ποια μειονεκτήματα έχουν τα διάφορα είδη αρχείων και συσκευών; Πλησιάζουν και οι γιορτές και μου φαίνεται καλό δώρο. Τι να πάρω;

Να ξεκινήσουμε από την αρχή:

Τι είναι αυτό που διαβάζουμε ως ηλεκτρονικό βιβλίο; Είναι ένα απλό ηλεκτρονικό αρχείο που περιέχει βασικά κείμενο και σε κάποιες περιπτώσεις εικόνες, ήχο και εκτελέσιμο κώδικα. Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να είναι ένα απλό αρχείο κειμένου txt όπως αυτά που δημιουργούμε στον υπολογιστή μας με το notepad, μία σελίδα html με όλα τα συνοδευτικά της αρχεία (css, js, images κλπ), ένα pdf ή κάποιο είδος αρχείου που έχει φτιαχτεί ειδικά για ανάγνωση σε ebook readers και γενικά ηλεκτρονικές συσκευές με οθόνη. Τα βασικά είδη τέτοιων αρχείων είναι τα epub, mobipocket, fb2 (fictionbook) και azw (amazon kindle).

Πως ξέρουμε τι να επιλέξουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας; Συνήθως οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες υποστηρίζουν αρκετά είδη αρχείων. Σημαντικό είναι αν χρειάζεστε να διαβάζετε συχνά pdf, ή να έχει αρκετά μεγάλη οθόνη ο ereader  σας (πάνω από 7 ίντσες) ή να έχει δυνατότητα reflow ώστε να διαβάζονται άνετα. Προσοχή όμως. Το reflow δεν υποστηρίζεται σε όλα τα pdf αλλά μόνο στα νεώτερα και σε όσα έχουν ανοιχτεί και μαρκαριστεί με reflow. Καλό είναι επίσης αν θέλετε μεγάλη ποικιλία επιλογών να επιλέξετε ereader που διαβάζει ένα γνωστό είδος αρχείων με DRM όπως epub , αλλά μπορεί να διαβάσει και το άλλο είδος, δηλαδή mobipocket, αν δεν έχει DRM.

Υπάρχει τρόπος να μετατρέψουμε το ένα είδος αρχείου στο άλλο; Υπάρχει τρόπος με ανοιχτό λογισμικό όπως το Calibre ή με εργαλεία που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο να μετατρέψουμε όποιο είδος αρχείο θέλουμε σε ένα άλλο. Για τα DRM αρχεία όμως θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε το DRM. Υπάρχει τρόπος μεν, αλλά μάλλον είναι παράνομη η χρήση του.

Ποια πλεονεκτήματα και ποια μειονεκτήματα έχουν τα διάφορα είδη αρχείων και συσκευών; Οι διαφορές των αρχείων είναι μικρές και όταν μιλάμε για ereader που προς το παρών είναι ασπρόμαυροι και χωρίς δυνατότητες πολυμέσων (πλην της αναπαραγωγής ήχου) δεν παίζουν και πολύ μεγάλο ρόλο προς το παρών. Προσοχή. Ο συγγραφέας του παρόντος, δεν θεωρεί ereader συσκευές όπως το iPad, το Galaxy Tab ή τα κινητά τηλέφωνα που φυσικά έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες, αλλά δεν διαβάζονται το ίδιο εύκολα και η μπαταρία τους έχει πολύ μικρή διάρκεια ζωής λόγω της οθόνης τους.

Τι προτείνω; Σε γενικές γραμμές ένα 6 ιντσών ereader με Wifi και υποστήριξη Ελληνικών και τιμή γύρω στα 220 με 250 ευρώ είναι μια καλή αγορά για τις γιορτές.Αν θέλετε φορητότητα και δεν σας ενδιαφέρει η διασυνδεσημότητα μπορείτε να πάρετε ένα 5 ιντσών ereader που μπαίνει ακόμα και σε γυναικείες τσάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου