Για να μπούμε στον κόσμος της ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων σημαντικό είναι να επιλέξουμε την κατάλληλη συσκευή ανάγνωσης που να καλύπτει τις ανάγκες μας, φυσικά μέχρι εκεί που επιτρέπει και το πορτοφόλι μας.
Επίσης σημαντικό είναι να ξέρετε ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να διαβαστεί σε διάφορα ήδη συσκευών, στα κλασσικά e-readers με οθόνη ηλεκτρονικού μελανιού, στα έγχρωμα tablet pc όπως είναι το iPad, στο νέο Nook Color, στα κινητά τηλέφωνα όπως το iPhone, σε όλα τα smart phones με Android, Windows, Symbian ή Blackberry, σε φορητούς υπολογιστές και φυσικά σε κανονικούς υπολογιστές. Το θέμα είναι εσείς που μπορείτε ή που επιλέγετε να διαβάζετε.
Κάθε συσκευή ανάγνωσης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Οι συσκευές ηλεκτρονικού βιβλίου με ηλεκτρονικό μελάνι θεωρούνται οι καλύτερες για άνετη ανάγνωση αρκετών ωρών σε ανοιχτούς χώρους και έχουν τεράστια αυτονομία καθώς χρειάζονται φόρτιση κάθε μερικές εβδομάδες. Δεν είναι όμως έγχρωμες, δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες διαδραστικότητας, δεν μπορούν να παίξουν βίντεο και λειτουργούν συνήθως μόνο ως συσκευές ανάγνωσης με κάποιες εξτρά δυνατότητες ανάλογα με την συσκευή, όπως το να παίζουν μουσική, μερικά απλά παιχνίδια όπως σκάκι και σουντόκου, και να βλέπουν στατικές σελίδες στο διαδίκτυο (κοστίζει σε μπαταρία καθώς γίνεται με wifi ή 3G σύνδεση). E-readers μπορείτε να αποκτήσετε σε τιμές από 200 ευρώ έως πάνω από 1000 Ευρώ. Σημείωση: Είμαστε ένα με δύο χρόνια μακριά από έγχρωμες οθόνες που διαβάζονται άνετα κάτω από φυσικό φως και με δυνατότητες αντίστοιχες με τις LCD. Όπως κάθε νέα τεχνολογία όμως θα πάρει χρόνο μέχρι οι τιμές να φτάσουν σε λογικά επίπεδα. Επίσης, υπάρχει ένα και μοναδικό διαθέσιμο έγχρωμο e-reader στην Ιαπωνία με οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού το οποίο όμως κοστίζει 6000 ή 10000 δολάρια, ανάλογα με το μέγεθος της σελίδας, ενώ σύντομα η Hanvon στην Κίνα θα ανακοινώσει την διάθεση της πρώτης συσκευής με έγχρωμη οθόνη ηλεκτρονικής μελάνης μαζικής παραγωγής.
Τα tablet pc έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες διαδραστικότητας, δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως e-readers, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους την ημέρα λόγο της χαμηλής αναγνωσιμότητας σε ηλιακό φως και φυσικά κουράζουν τα μάτια με το πολύωρο διάβασμα. Αν έχετε ακούσει κάτι αντίθετο, μην το πιστεύετε είναι εμπορικό κόλπο. Αν θέλετε τις μεγαλύτερες δυνατότητες, και όχι έναν αφοσιωμένο e-reader και φυσικά αν το αντέχει το πορτοφόλι σας, τότε και μόνο τότε αγοράστε tablet pc. Tablet pc μπορείτε να αγοράσετε με τιμές από 200 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ και πάνω, ανάλογα με την μάρκα, το μέγεθος της οθόνης, τις δυνατότητες και το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν.
Τα smart phones τώρα μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν ως e-readers όταν δεν χρειάζεστε την μεγάλη και άνετη οθόνη που παρέχει ένας e-reader, ούτε τις δυνατότητες pc του ενός tablet pc, αν και τα περισσότερα έχουν αρκετές δυνατότητες, όπως video και περιήγηση στο διαδίκτυο. Χωράνε στην τσέπη και είναι συνήθως καλύτερα αναγνώσιμα στο φυσικό φως από τα tablet pc, αν και δεν πλησιάζουν την αναγνωσιμότητα ενός e-reader, ούτε την άνεση στο πολύωρο διάβασμα. Οι τιμές των smart phones ξεκινάνε από τα 100 ευρώ και φτάνουν ή και ξεπερνάνε τα 1000 ευρώ.
Σχετικό άρθρο: Ηλεκτρονικό Βιβλίο. Η αρχή...
Γεια χαρά. Εδώ και έναν χρόνο περίπου είμαι ευτυχής κάτοχος ένος Onyx boox 60. Στην ευρωπαική/αμερικάνικη αγορά κυκλοφορεί με το όνομα Bebook Neo νομίζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζει τα πάντα απο αρχεία, η μπαταρία κράταει 1 μηνα περίπου, οθόνη wakom 6", τεχνολογία e-ink, γρήγορo, wi-fi κλπ. Μετά από μεγάλη έρευνα αγοράς κατέληξα σε αυτό. :-).
Συγχαρητήρια για το blog, είναι πολύ σημαντική η προώθηση των ebook readers, η ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω σε αυτον τον τομέα!
Βρήκα εκατομμύρια βιβλια δωρεάν, έχω γεμίσει η 8gb μνήμη που έχω με e-books και μερικά audio books :)
Στο μέλλον σκέφτομαι να αγοράσω κάποια ελληνικά, γιατί το χαρτί είναι πολύ ακριβό!!