Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Οι τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων και η βιομηχανία χαρτιού.

Διαβάζοντας το προηγούμενο άρθρο από τον Ηλεκτρονικό Αναγνώστη παρατήρησα ότι οι εκδόσεις Ψυχογιός, αν και κάνουν βήματα στην έκδοση ηλεκτρονικών βιβλίων, πάσχουν από το γνωστό σύνδρομο του Έλληνα έμπορα που προσπαθεί να βγάλει από την μύγα ξύγκι.

Οι τιμές των ηλεκτρονικών βιβλίων των εκδόσεων Ψυχογιός έχουν μια έκπτωση της τάξεως του 10% έως 20% σε σχέση με τα τυπωμένα βιβλία. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν να βγάλουν περισσότερο κέρδος από τα ηλεκτρονικά ανά κομμάτι και μάλιστα σε σχέση με τα τυπωμένα, αντί να τα προωθήσουν για να πουλάνε μεγαλύτερο όγκο.

Η τακτική αυτή είναι τελείως λανθασμένη και απλά θα καθυστερήσει την εκκίνηση της αγοράς ηλεκτρονικών βιβλίων στην Ελλάδα όπου και οι συσκευές ανάγνωσης είναι ακριβότερες κατά πολύ, κυρίως λόγο των δασμών, αλλά και της νοοτροπίας του Έλληνα έμπορα.

Οι τιμές θα πρέπει να διαμορφώνονται αφαιρώντας το κόστος εκτύπωσης ανά βιβλίο και το κέρδος των μεσαζόντων. Αυτό μπορεί άνετα να δώσει μια έκπτωση 30% έως και 50% ανάλογα με τα δικαιώματα του βιβλίου, δηλαδή υπερδιπλάσια από την έκπτωση που κάνουν τώρα. Έτσι ένα καινούριο βιβλίο που κοστίζει στα ράφια 30 ευρώ θα μπορεί να πωλείται ηλεκτρονικά από 23 ευρώ έως και 15 ευρώ. Παλαιότερα βιβλία που στα ράφια τα αγοράζουμε με 20 ή με 15 ευρώ μπορούν να πωλούνται 10 και 7 ευρώ αντίστοιχα στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Άλλο ένα λάθος είναι ότι δεν βάζουν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τα best seller. Μα αυτά είναι που θα δώσουν μεγαλύτερο κέρδος και περισσότερα δικαιώματα στους συγγραφείς.

Η αγορά βιβλίου δεν υπάρχει για να συντηρεί την βιομηχανία εκτύπωσης και χαρτιού!!! Υπάρχει για να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να μαθαίνει, να ψυχαγωγείται και να διευρύνει τους ορίζοντές του.

Ενημέρωση: Όπως αναφέρει φίλος στο σχόλιο, άλλες εκδόσεις, όπως ο Καστανιώτης δίνουν πολύ καλύτερες εκπτώσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία.

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με το σχόλιο περί της ανάγκης σημαντικά μικρότερων τιμών ψηφιακών βιβλίων σε σχέση με τα έντυπα.

    Το θετικό είναι ότι υπάρχουν εκδότες που προσφέρουν νέες κυκλοφορίες με εκπτώσεις 30% έως 40%, όπως για παράδειγμα οι εκδόσεις Καστανιώτη και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. File makari na itan etsi. Epeidi exo diavasei polla arthra eidika stin Ameriki opou zo, i antilipsi pou exeis einai lathos. To kostos ektiposis enos vivliou einai mono 10-15% tou sinolikou kostous. To ipoloipo einai non-material cost. An thes psakse to ki esi. Episis, kai to e-book exei kostos dianomis giati to DRM kostizei. Tora an me rotiseis gia tin Amazon, prepei na ksereis pos xanei xrimata apo tin polisi kathe e-book alla they don't care giati exoun indirect benefits (Kindle, 100000 other products). Euxaristo k signomi gia ta Greek-English!

    ΑπάντησηΔιαγραφή