Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Συλλογή δωρεάν ελληνικών ebooks από το eBooks4Greeks.gr

Πηγή: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης



Το eBooks4Greeks.gr είναι μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια για τη συλλογήδωρεάν e-books στα ελληνικά. Περιλαμβάνει e-books που είναι μυθιστορήματα, ποιήματα, περιοδικά, πτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες, εκπαιδευτικά και επιστημονικά βιβλία, καθώς και βιβλία για υπολογιστές και ίντερνετ. Συνολικά πρόκειται για 71 e-books, ένας όχι αμελητέος αριθμός αν αναλογιστεί κανείς πόσα λίγα e-books κυκλοφορούν στα ελληνικά.

Παρόλο που υπάρχουν λίγα e-books χωρίς πνευματικά δικαιώματα, τα περισσότερα είναι βιβλία με πνευματικά δικαιώματα που παραχωρούνται από τους συγγραφείς τους στο site ή ήταν διαθέσιμα από το site του συγγραφέα και συγκεντρώνονται εδώ. E-books που παραχωρήθηκαν από τους συγγραφείς στο site για να τα ανεβάσει είναι το μυθιστότημα "Εγώ και η αδερφή της", οι ποιητικές συλλογές "Αλησμόνητο", "Σ’ αυτό το σύμπαν που τολμά…", "Η αλήθεια της ψυχής", οι μεταφρασμένες επιλογές "ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ - [ΜΗΔΕΙΑ]" και το ψηφιακό περιοδικό "Λογοτεχνικα Σημειώματα", τεύχος 1 & 2.

Τα e-books αυτά είναι σε μορφή PDF και πρόκειται για προσεγμένα αρχεία. Είναι PDF που δεν είναι σκαναρισμένα και έτσι και το reflow στον ηλεκτρονικό σας αναγνώστη δουλεύει κανονικά και και δεν έχουμε το φαινόμενο δύο σελίδες του τυπωμένου βιβλίου να είναι σε μία σελίδα του PDF (το οποίο όπως και να το ζουμάρεις δε διαβάζεται ικανοποιητικά). Θα ήταν ωραίο να είναι διαθέσιμα και σε ePUB, αλλά έτσι κι αλλιώς ελάχιστα e-books υπάρχουν στα ελληνικά σε ePUB και τα PDF που υπάρχουν είναι ιδιαίτερα αναγνώσιμα. 

Τα e-books δεν είναι κλειδωμένα και δε χρειάζεται να εγγραφείτε για να τα κατεβάσετε. Μπορείτε όμως να εγγραφείτε και να ανεβάσετε e-books, που έχετε γράψει εσείς ή που σας έχουν εξουσιοδοτήσει άλλοι να το κάνετε. Τα ενεργά μέλη και οι συγγραφείς που ανεβάζουν τα δικά τους έργα ανταμείβονται και με κάποια συμβολικά δώρα σε βιβλία.

Πέρα από το ότι είναι μια πηγή για δωρεάν e-books, μου αρέσει η ιδέα του eBooks4Greeks.gr οι συγγραφείς να διαθέτουν ξεκλείδωτα και δωρεάν τα βιβλία τους, αλλά και ότι δημιουργείται ένα online ψηφιακό αρχείο. Κάποια από τα βιβλία εξάλλου μπορεί να ήταν λιγότερο γνωστά αν δεν ανέβαιναν online, ενώ είναι σημαντικό να υπάρχουν τρόπου να βρίσκει κανείς συγκεντρωμένα e-books που έτσι κι αλλιώς είναι ψηφιοποιημένα και διατίθενται δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου