Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

8 ebooks σε ePUB από τις εκδόσεις Ψυχογιός στο myeBooks.gr

Πηγή: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης



8 ebooks σε μορφή ePUB κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για βιβλία σύγχρονης νεοελληνικής και ξένης λογοτεχνίας και βιβλία self-help που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια, το παλιότερο είναι του 2005 και το νεότερο του 2010, πρόκειται δηλαδή για βιβλία από τη σχετικά πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή τους. Τα βιβλία έχουν ανέβει στο online βιβλιοπωλείο ebooks myeBooks.gr (review), ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται η σχετική κατηγορία στο site του εκδότη. Ανάμεσα στα βιβλία, ξεχωρίζουν το αστυνομικό μυθιστόρημα Firewall του Χένινγκ Μανκέλ με ήρωα τον επιθεωρητή Κουρτ Βαλάντερ και τα δύο πρώτα βιβλία από την τριλογία τουΓουίλιαμ Νέιπιερ "Αττίλας". Οι τιμές είναι ανάμεσα στα 6 και τα 16 ευρώ, που για τα περισσότερα ebook σημαίνει έκπτωση της τάξης του 20% σε σχέση με την τιμή του τυπωμένου βιβλίου, ενώ τα ebooks Αττίλας - Η γέννηση του θρύλου του Γουίλιαμ Νέιπιερ και Πες ναι, τώρα! της Μπελίκας Κουμπαρέλη έχουν τιμή κάτω κατά 60% από τα αντίστοιχα τυπωμένα βιβλία.

Παρά τον περιορισμένο αριθμό των ebooks, είναι σημαντική εξέλιξη ότι τα βιβλία είναι σε μορφή ePUB, μορφή κατάλληλη για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, και όχι σε PDF. Στο myebooks.gr ebooks σε ePUB υπάρχουν επίσης από τις εκδόσεις Πατάκη. Όπως έχω επισημάνει και με άλλες ευκαιρίες, μόνο τα βιβλία σε ePUB είναι πραγματικά ebooks, έχουν δηλαδή μορφή πραγματικά κατάλληλη για ηλεκτρονική ανάγνωση. 

Παρόλο που το δείγμα των βιβλίων των εκδόσεων Ψυχογιός είναι περιορισμένο, είναι σαφές ότι ένα ebook δεν μπορεί να είναι μόνο 20% φτηνότερο από το αντίστοιχο τυπωμένο βιβλίο. Η τελική τιμή μπορεί να μην εξαρτάται μόνο από τον εκδότη, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι 20% έκπτωση μπορεί να βρει κανείς για το τυπωμένο βιβλίο σε πολλά βιβλιοπωλεία, ενώ στην περίπτωση των ebooks ο αναγνώστης επιβαρύνεται και με το κόστος της αγοράς ενός e-book reader. 

Τέλος, όπως ισχύει και για τα ebooks των εκδόσεων Πατάκη, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει και η αρχή του κάθε ebook (το πρώτο κεφάλαιο) διαθέσιμη για δωρεάν κατέβασμα, κάτι που αντιστοιχεί με τη δυνατότητα να ξεφυλλίσουμε ένα τυπωμένο βιβλίο σε ένα βιβλιοπωλείο. Επίσης, η διάθεση κάποιων δωρεάν ebooks είναι σημαντική γιατί δίνει τη δυνατότητα δοκιμής μιας νέας τεχνολογικής δυνατότητας σε πολλούς που μπορεί να έχουν επιφυλάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου