Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

eBook και Ελληνικά βιβλία

Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει αρκετή συζήτηση ακόμα και στην βουλή μετά από παρουσίαση του Amazon Kindle από τον κ.Παπανδρέου σχετικά με την προώθηση αυτού του προϊόντος στην Ελλάδα.

Ως ιδιοκτήτης μιας τέτοιας συσκευής (και συγκεκριμένα του Bookeen Cybook Gen 3) έχω να πω τα εξής:

Θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο οι εκδόσεις Ελληνικών βιβλίων/εφημερίδων να γίνονται αναγκαστικά και σε κάποιο ebook format. Έχοντας πείρα από την χρήση τέτοιων format, γνωρίζω ότι είναι δυνατή η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και είναι και εγγυημένο το κέρδος των εκδοτικών εταιριών. Επίσης το κόστος μιας τέτοιας έκδοσης είναι μηδενικό και η υποδομή για την διανομή της πολύ φθηνή και όσο αυξάνεται ο αριθμός των προσφερόμενων βιβλίων/εφημερίδων φθηναίνει ακόμα περισσότερο.

Στο κοντινό μέλλον δεν είναι δυνατή βέβαια η κατάργηση της εκτύπωσης κάποιων ή όλων των βιβλίων, αλλά αν γίνει η αρχή, σε μερικές δεκαετίες ίσως είναι. Αυτό αυτόματα θα μειώσει την χρήση ξυλείας για την παραγωγή χαρτιού και θα έχει θετικά αποτελέσματα στο περιβάλλον (για να μην αναφέρω και τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας που θα εξοικονομηθούν με το δικό τους θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον). Όσο για αυτούς που ανησυχούν για την βιομηχανία χάρτου και τα σχετικά επαγγέλματα με την έκδοση βιβλίων/εφημερίδων, η αλλαγή θα είναι τόσο αργή που δεν θα φανεί. Σε 100 χρόνια από σήμερα θα μπορούμε να μιλάμε για αυτά τα επαγγέλματα όπως μιλάμε σήμερα για τους... πεταλωτές αλόγων!!!

Σήμερα οι άνθρωποι που είναι τεχνολογικά ενήμεροι είναι πολύ περισσότεροι από την προηγούμενη δεκαετία. Και όσο η γενιά του 70 μεγαλώνει (η πρώτη γενιά με πολύ καλή επαφή με την τεχνολογία) τόσο γίνεται και ποιο εφικτή μια μετατόπιση προς τα ηλεκτρονικά μέσα ανάγνωσης.

Πριν από λίγες μέρες, μίλησα με έναν φίλο που σκέφτεται σοβαρά να πάρει μία τέτοια συσκευή για την κόρη του που πάει στο δημοτικό. Αυτό που τον έχει σταματήσει είναι ότι τα σχολικά βιβλία δεν υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή και θα πρέπει να τα σκανάρει, να τα περάσει από αναγνώριση χαρακτήρων και μετά να τα βάλει στην συσκευή. Αν όμως υπήρχαν σε μορφή pdf θα ήταν απλό θέμα να τα αντιγράψει στην συσκευή όπως έχουν ή να τα μετατρέψει σε κάποιο άλλο format μέσω ενός προγράμματος όπως του Mobipocket Creator.

Η προσωπική μου εμπειρία με αυτές τις συσκευές είναι πολύ καλή. Στο διάστημα των 2 σχεδόν ετών που έχω μία τέτοια συσκευή, έχω διαβάσει πάνω από 20 βιβλία που τα αγόρασα από το διαδίκτυο και εκατοντάδες άρθρα εφημερίδων (πχ της Καθημερινής) μέσω RSS Feed.

Σχεδόν καθημερινά άνθρωποι που με βλέπουν να διαβάζω στο τρένο ή σε κάποια καφετέρια με ρωτάνε με μεγάλο ενδιαφέρον για το ηλεκτρονικό βιβλίο. Σε πολλούς δίνω και διευθύνσεις στο διαδίκτυο όπου μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες. Ενδιαφέρον υπάρχει δηλαδή από τον κόσμο. Δυστυχώς όμως, λόγο της σχεδόν παντελούς έλλειψης Ελληνικών τίτλων (υπάρχουν γύρω στους 30 τίτλους από το Project Gutenberg με τους περισσότερους να είναι αρχαίο θέατρο και γύρω στα 100 e-bookshop.gr με κάποιους δωρεάν και ελάχιστους για αγορά) πρέπει κάποιος να ξέρει καλά Αγγλικά για να διαβάσει βιβλία. Αυτό κάνει δύο στους τρεις από αυτούς που με ρωτάνε, να λένε ότι δεν είναι για αυτούς.

Οπότε επαναλαμβάνω την αρχική μου πρόταση: Να κάνουμε υποχρεωτική την ηλεκτρονική έκδοση βιβλίων. Αρχικά για τα σχολικά και μετά για όλα τα άλλα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/E-book