Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Cybook Gen 3 με 219 ευρώ, Cool-Er με 99 Ευρώ!!!

Με περιορισμένη διαθεσιμότητα, το Public έβγαλε σε προσφορά το Cybook Gen 3 Gold Edition στα 219 ευρώ, μειωμένο κατά 60 ευρώ από την προηγούμενη τιμή και κατά 30 ευρώ από την τιμή που δίνει η ίδια η Bookeen που το κατασκευάζει. Επίσης έχει προσφορά στα 99 ευρώ το Cool-Er, έναν αξιοπρεπή Reader που όμως δεν έχει δυστυχώς πλέον υποστήριξη καθώς έχει κλείσει η εταιρία που τον πουλούσε.

CYBOOK GEN 3



Περιγραφή

Το Cybook Gen3 της Bookeen θα ταρακουνήσει τις συνήθειες του διαβάσματός σας!
Αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο, που εδώ προτείνεται σε Gold version, είναι ικανό να συγκεντρώνει τα καθημερινά αναγνώσματά σας σε μια μοναδική πηγή. Εφημερίδες, μυθιστορήματα και επαγγελματικά έγγραφα θα έχουν από εδώ και στο εξής μια εργονομία άνευ συναγωνισμού. Πανάλαφρο, μόνο 174 g με μπαταρία, και μίνι μέγεθος, 8,5 mm πάχος, το προϊόν αυτό είναι μπροστά!
Το Cybook Gen3 Gold Edition έχει περισσότερη εσωτερική μνήμη από τη standard version, καθώς και έναν πιο ισχυρό επεξεργαστή. Έτσι η Gold versionενσωματώνει έναν επεξεργαστή 400 MHz έναντι 206 MHz της standard version και διαθέτει μνήμη RAM 32 MΒ για αποθηκευτική ικανότητα 1 GΒ.
Το Cybook Gen3 έχει και ένα slot για κάρτα SD, δυνατότητα σύνδεσης USB για να επαναφορτίζετε τη μπαταρία του και να επιτρέπεται η μεταφορά αρχείων από έναν υπολογιστή καθώς και ένα βύσμα ακουστικών. Αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί πράγματι να διαβάσει τα audio MP3 αρχεία σας.
Μη όντας πιο μεγάλο από ένα βιβλίο τσέπης και ελαφρύ όπως ένα κινητό τηλέφωνο, αυτό το ebook είναι πάνω από όλα πολύ φιλικό.
Λειτουργικό σε 20 μόνο δευτερόλεπτα, το Cybook έχει γρήγορη και διαισθητική διασύνδεση. Το να γυρίζετε τις σελίδες ή να μαρκάρετε μια σελίδα γίνεται φυσικά, όπως και με τα κανονικά βιβλία από χαρτί. Το compact μέγεθός του σας επιτρέπει να το μεταφέρετε παντού μαζί σας, είτε είστε στο τρένο, για καφέ ή σε διακοπές. Εξοπλισμένο με μια άνετη οθόνη 6 ιντσών, το Cybook Gen3 λειτουργεί εξίσου καλά με ήλιο όσο και με σκιά.
Να σημειωθεί πως αυτό το ebook επιτρέπει να προσαρμόζει το μέγεθος των χαρακτήρων για καλύτερη οπτική άνεση. Επίσης, το Cybook εκμεταλλεύεται το ηλεκτρονικό χαρτί ePaper για αισθήσεις που μοιάζουν με αυτές της χάρτινης ανάγνωσης.
Φέροντας επίσης μπαταρία lithium-polymer, το Cybook Gen3 προτείνει αυτονομία προβολής 8000 σελίδων… δηλαδή πολλές εβδομάδες αυτονομίας.

Μπείτε στην εποχή του ηλεκτρονικού βιβλίου!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Περιγραφή προϊόντος: Cybook Gen3 Gold Edition - Ηλεκτρονικός αναγνώστης βιβλίων
  • Τύπος προϊόντος: Ηλεκτρονικός αναγνώστης βιβλίων
  • Διαστάσεις (ΠxΒxΥ): 11,8 cm x 0,8 cm x 18,8 cm
  • Βάρος: 174 g
  • Επεξεργαστής: Δεν διατίθεται
  • ROM: -
  • Μνήμη RAM: 32 MB
  • Οθόνη: 6 ιντσών 600 x 800
  • Εικόνα: -
  • Έξοδος ήχου: Ηχείο(α)
  • Είσοδος ήχου: -
  • Δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης: Δεν διατίθεται
  • Συσκευή εισόδου: Οθόνη αφής
  • Πηγή τροφοδοσίας: AC 120/230 V ( 50/60 Hz )
  • Μπαταρία: Ιόντων λιθίου
  • Λειτουργικό σύστημα: Linux 2.6
  • Εγγύηση κατασκευαστή:



COOL-ER



Περιγραφή

Εντυπωσιακό e-Reader το οποίο διαθέτει δυνατότητα αποθήκευσης 500-800 βιβλίων στην εσωτερική μνήμη του χωρητικότητας 1GB, και οθόνη μεγέθους 6 ιντσών, τεχνολογίας E ink®, χάρις την οποία η ανάγνωση είναι όμοια με αυτή από το φυσικό χαρτί ακόμα και σε εξωτερικό περιβάλλον κάτω από τον ήλιο. Η μπαταρία της συσκευής έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, που αρκεί για να ξεφυλλίσετε 8.000 σελίδες, ενώ επαναφορτίζει σε μόλις 3 ώρες.
Το Cool-ER διαβάζει πολλά ψηφιακά formats αρχείων ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται το Adobe Digital Editions ePUB secured eBook format. Αυτό το κρυπτογραφημένο format επιτρέπει στον χρήστη του Cool-ER να προσπελάσει έναν από τους μεγαλύτερους καταλόγους τίτλων βιβλίων με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα
Το Cool-ER είναι συμβατό με διάφορους τύπους αρχείων όπως: PDF, EPUB, Adobe DRM, FB2, RTF, TXT, HTML, PRC και JPG. Επιπρόσθετα μπορείτε, ενώ διαβάζετε ένα βιβλίο, να ακούτε μουσική (MP3 αρχεία) καθώς και παίζετε SUDOKU.
Διατίθεται σε οκτώ εντυπωσιακά χρώματα. Το Cool-ER ξεχωρίζει χάρις το κομψό και διακριτικό περίβλημά του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Περιγραφή προϊόντος: E-book Cool-ER - Ηλεκτρονικός αναγνώστης βιβλίων - Green
  • Τύπος προϊόντος: Ηλεκτρονικός αναγνώστης βιβλίων
  • Διαστάσεις (ΠxΒxΥ): 11,8 cm x 1,1 cm x 18,3 cm
  • Βάρος: 187 γρ.
  • Επεξεργαστής: Samsung S3C2440 ARM 400MHz
  • ROM: 512 MB
  • Μνήμη RAM: 1 GB
  • Οθόνη: 600 x 800 6" Vizplex
  • Εικόνα: -
  • Έξοδος ήχου: Ηχείο(α)
  • Είσοδος ήχου: -
  • Δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης: -
  • Συσκευή εισόδου: Touch-screen, stylus
  • Πηγή τροφοδοσίας: AC 120/230 V ( 50/60 Hz )
  • Μπαταρία: Ιόντων λιθίου
  • Λειτουργικό σύστημα: Linux

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο στο myeBooks.gr, καλύτερη αναζήτηση στο site.

Πηγή: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης



Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προστέθηκαν στο online βιβλιοπωλείο για ebooks myeBooks.gr. Έχουν ανέβει 12 λογοτεχνιά  βιβλία και 33 σχολικά βοηθημάτα για το Γυμνάσιο.  Όλα είναι σε PDF.

Τα σχολικά βοηθήματα του Γυμνασίου είχαν ανέβει και στο online βιβλιοπωλείο e-na.com και οι τιμές τους αντιστοιχούν σε έκπτωση γύρω στο 35% σε σχέση με τα τυπωμένα βιβλία. Οι τιμές είναι οι ίδιες και στα δύο βιβλιοπωλεία (συγκρίνετε πάντως τις τιμές για το βιβλίο που σας ενδιαφέρει), με τη διαφορά ότι στο e-na.com υπάρχει η δυνατότητα αγοράς των βασικών ή όλων των βοηθημάτων κάθε τάξης με σημαντική έκπτωση. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο blog του Ηλεκτρονικού Αναγνώστη.

Ιδέα για ereaders καφέ...

Τι θα λέγατε για μία καφετέρια όπου παρέχει στους πελάτες της και την δυνατότητα να διαβάσουν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο χωρίς να χρειάζεται να έχουν οι ίδιοι μία συσκευή;

Φανταστείτε μία καφετέρια με μεγάλους άνετους χώρους, άνετες πολυθρόνες και καναπέδες, τραπεζάκια για τον καφέ και... συσκευές ανάγνωσης ebook πάνω στα τραπεζάκια.

Τα βιβλία θα βρίσκονται είτε μέσα στα e-readers είτε θα υπάρχει πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη μέσω wifi όπου θα κατεβαίνουν δωρεάν για διάβασμα. Αν κάποιος θέλει να αγοράσει ένα βιβλίο με το δικό του e-reader για να το έχει μόνιμα μαζί του, θα μπορεί να το κάνει επίσης άνετα. Μια συλλογή από συσκευές e-reader θα δίνει και την δυνατότητα σε έναν πελάτη να αποκτήσει την δική του.

Πόσο τώρα θα κοστίζει αυτό; Για τον πελάτη που πήρε έναν καφέ, τίποτα. Αν θέλει να αγοράσει το βιβλίο, τότε η τιμή θα είναι ίδια με αυτή άλλων ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων.

Πείτε μας την γνώμη σας...

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

40€ κάτω το Cybook Opus σε Καστανιώτη και Public

Πηγή: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης


Στα 199 ευρώ από τα 239 έπεσε η τιμή του Cybook Opus της Bookeen στο online βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Καστανιώτη όσο και στα Public. Για το online βιβλιοπωλείο του Καστανιώτη ισχύει για όλα τα χρώματα της συσκευής, ενώ στα Public ισχύει για όλα τα χρώματα εκτός από το λευκό, που παραμένει στα €239 (πάντως έχει ακριβώς τα ίδια τεχνικα χαρακτηριστικά με τα υπόλοιπα, οπότε ή δεν έχουν ανανεώσει ακόμα πλήρως το site τους ή δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να συμβαίνει).

Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της συσκευής, δείτε και διαβάστε την hands-on παρουσίαση του Cybook Opus από το blog.

Διαβάστε επίσης:

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Έρμαν Έσσε "Κάτω από τον τροχό", νέο ebook από τον Καστανιώτη

Πηγή: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης


To βιβλίο του Έρμαν Έσσε "Κάτω από τον τροχό" (μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου) ανέβασαν σήμερα οι εκδόσεις Καστανιώτη, συγχρόνως με την επανέκδοση του βιβλίου και τυπωμένου. Είναι στα €9.90, ενώ το τυπωμένο βιβλίο είναι στα €14 (30% έκπτωση). 

Ενδιαφέρουσα και η θεματική του βιβλίου. Η σύνοψη:
Ο Χανς Γκίμπενρατ είναι ένας ιδιαίτερα προικισμένος έφηβος που γεννιέται σε κάποιο ειδυλλιακό χωριό του Μέλανα Δρυμού στις αρχές του περασμένου αιώνα. Οι εξαιρετικές του ικανότητες στα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά προσελκύουν το έντονο ενδιαφέρον των δασκάλων του, ταυτόχρονα όμως τον αποξενώνουν από όλα όσα συνιστούν το πλαίσιο της ομαλής μετάβασης από την παιδικότητα στην ενηλικίωση. Αφού περνάει με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις, αρχίζει να φοιτά στη Θεολογική Σχολή του Μάουλμπρον, όπου η αυστηρή σχολική πειθαρχία και τάξη έρχονται σε σύγκρουση με την προσωπική του ορμητική ανάγκη για ελευθερία. Το εκπαιδευτικό σύστημα και οι υπερβολικές του απαιτήσεις καταρρακώνουν τον νεαρό έφηβο, τον αποσπούν βίαια από τις μικροχαρές της παιδικής ηλικίας, τον απομακρύνουν από την ομορφιά της φύσης, του απαγορεύουν ουσιαστικά κάθε σχέση με τους συνομηλίκους του, οδηγώντας τον τελικά στην καταστροφή. Σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα μετά, το Κάτω από τον τροχό αποτελεί ένα δριμύτατο, σαρκαστικό και ταυτόχρονα λυρικό Κατηγορώ εναντίον γονέων και παιδαγωγών που, τυφλωμένοι από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, είναι ανίκανοι να συναισθανθούν τις ευαισθησίες και τις ανάγκες της ευάλωτης εφηβικής ψυχής. Nέα, ολοκληρωμένη μετάφραση από τα Γερμανικά.

Διαβάστε επίσης:

Οι εκδόσεις Ίκαρος με 7 ebooks στο myeBooks.gr

Πηγή: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης



Οι εκδόσεις Ίκαρος εξέδωσαν τα 7 πρώτα βιβλία τους σε ebooks. Τα ebooks είναι PDF (με Adobe DRM) και διατίθενται από το myeBooks.gr. Πρόκειται για ποιητικές συλλογές των Γιάννη Αντιόχου, Γιάννη Καλπούζου, Δημήτρη Λαμπρέλλη, Λέλης Μπέη, Ηρώ Παπαβασιλείου και Δήμη Παπαβασιλείου. Η τιμή για το κάθε ebook είναι ενιαία, στα €5.99, που αντιστοιχεί για τα περισσότερα ebooks σε έκπτωση 40% σε σχέση με τα αντίστοιχα τυπωμένα βιβλία. Τα αρχικά, τυπωμένα βιβλία έχουν εκδοθεί την περίοδο 2007-2009.

Η είσοδος των εκδόσεων Ίκαρος, ενός εκδοτικού οίκου ποίησης, στο ηλεκτρονικό βιβλίο είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική σε ένα περιβάλλον στην Ελλάδα που ακούμε ακόμα αρκετά συχνά πόσο σημαντικό είναι το τυπωμένο βιβλίο γιατί μυρίζεις το χαρτί, ενώ το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν επιτρέπει πιο προσωπική σχέση με το κείμενο. Ο Ίκαρος ιστορικά έχει επίσης ένα σημαντικό και βαρύ κατάλογο με ποιητές όπως ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Νίκολας Κάλας, ο Νίκος Καρούζος κ.ά. Και θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να εκοδοθούν σε ηλεκτρονικά βιβλία. 

Διαβάστε επίσης:


Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ο ΦΠΑ στα e-books πρέπει να είναι όσο και στα τυπωμένα βιβλία

Πηγή: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης



Στα αριστέρα ένα βασικό αγαθό, στα δεξιά ένα είδος πολυτελείας

Είναι εντελώς παράδοξο, αλλά είναι αλήθεια. Ο ΦΠΑ για τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) είναι διαφορετικός από τον ΦΠΑ για τα τυπωμένα βιβλία. Και όχι απλά διαφορετικός. Είναι τετραπλάσιος από τα τυπωμένα βιβλία. Ένα τυπωμένο βιβλίο έχει σήμερα στην Ελλάδα ΦΠΑ 5.5% (κατηγορία υπερμειωμένου ΦΠΑ), ενώ το ηλεκτρονικό βιβλίο έχει ΦΠΑ 23% (κατηγορία κανονικού ΦΠΑ), εκτός αν είναι CD-ROM. Ο λόγος είναι ότι η online αγορά ενός ηλεκτρονικού βιβλίου θεωρείται ηλεκτρονική υπηρεσία και έτσι δεν εντάσσεται στις διατάξεις για τη φορολόγηση του βιβλίου. Η online αγορά ενός τυπωμένου βιβλίου δε θεωρείται υπηρεσία και έτσι ο συντελεστής δεν αλλάζει.

Δεν πρόκειται για ελληνική ιδιαιτερότητα, το ίδιο ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το τυπωμένο βιβλίο και τα βιβλία σε CD-ROM εντάσσονται στον αντίστοιχο χαμηλότερο συνετελεστή και τα ηλεκτρονικά βιβλία, που πουλιούνται στο internet, εντάσσονται στον αντίστοιχο υψηλότερο συντελεστή. Η κατηγοριοποίηση του ηλεκτρονικού βιβλίου ως ηλεκτρονικής υπηρεσίας και η εξαίρεσή του από το μειωμένο ΦΠΑ ορίζεται από Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 98 παράγραφος 2 της Οδηγίας για το ΦΠΑ:Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου [PDF], 28/11/2006) και κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να μονομερώς να εντάξει το ηλεκτρονικό βιβλίο στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ.

Η λογική του μειωμένου ΦΠΑ για το βιβλία είναι προφανής. Πρόκειται για ένα βασικό αγαθό που θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους και όλες και γι' αυτό πρέπει να έχει τη μικρότερη δυνατή φορολογία. Είναι δηλαδή όπως τα βασικά τρόφιμα. Νομίζω δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς για το ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι, πρώτον, μια άλλη μορφή του ίδιου πράγματος και ότι, δεύτερον, είναι εξίσου βασικό αγαθό όσο και το τυπωμένο βιβλίο. Ο ΦΠΑ στα e-books πρέπει να είναι όσο και στα τυπωμένα βιβλία και ούτε εκατοστό της ποσοστιαίας μονάδας παραπάνω.

Έχοντας πει αυτά, η υψηλότερη φορολόγηση των e-books δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τους εκδότες, ώστε να διαθέτουν τα ηλεκτρονικά τους βιβλία σε τιμές κοντά ή μόνο λίγο φτηνότερες από τα  αντίστοιχα τυπωμένα. Μια έκπτωση της τάξης του 10-20% είναι κάτι που μπορεί να βρει ο κάθε αναγνώστης στα περισσότερα βιβλιοπωλεία ακόμα και για τα τυπωμένα βιβλία. Το ηλεκτρονικό βιβλίο όμως, από τη στιγμή που δεν τυπώνεται, δεν επιβαρύνεται με το κόστος του χαρτιού και των υπόλοιπων τυπογραφικών εξόδων, δε δεσμεύει χρήματα και αποθηκευτικούς χώρους για να παραχτεί πριν (και αν) πουληθεί, ενώ δεν υπάρχουν έξοδα δια τη διανομή του. Επιπλέον, το 50% τιμής που πληρώνει ο αναγνώστης για ένα τυπωμένο βιβλίο πηγαίνει στο βιβλιοπωλείο, όχι στον εκδότη. Και αυτό το κόστος μειώνεται δραματικά, αφού το ποσοστό της τελικής τιμής που κρατάει μια online πλατφόρμα πώλησης e-books είναι σαφώς χαμηλότερο, ενώ αρκετοί εκδότες διαθέτουν τα e-books τους απευθείας και από τα δικά τους online βιβλιοπωλεία χωρίς να πληρώνουν ποσοστά σε κάποιον τρίτο. Όσο για το κόστος σε software και εργασία που απαιτείται για το πέρασμα στις ψηφιακές εκδόσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να αποσβεστεί σταδιακά και ελαχιστοποιείται όσο περισσότερα e-books διατίθενται προς πώληση.

[1] Γαλλία: βιβλία με πορνογραφικό ή βίαιο περιεχόμενο
[2] Βρετανία: μηδενικό ΦΠΑ για ηχητικά βιβλία ή βιβλία για αναπήρους που αγοράζονται από φιλανθρωπικά ιδρύματα
[3] Ιταλία: βιβλία σε γραφή Braille ή σε κασέτες και άλλα μαγνητικά μέσα για την υποστήριξη ανθρώπων με μειωμένη όραση
[4] Λιθουανία: : τα βιβλία υπόκεινται σε ΦΠΑ 9% ως το τέλος του 2010 και σε ΦΠΑ 21% στη συνέχεια
[5] Πολωνία: ορισμένα βιβλία υπόκεινται σε μηδενικό ΦΠΑ ως το τέλος του 2010. Ο μειωμένος συντελεστής 7% ισχύει για όλα τα βιβλία, εκτός των τηλεφωνικών και άλλων καταλόγων
[6] Πορτογαλία: βιβλία πορνογραφικού ή άσεμνου περιεχομένου και βιβλία βιβλιοδετημένα σε δέρμα κλπ
[7] Σουηδία: ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% ισχύει επίσης για προϊόντα πληροφόρησης που χρησιμοποιούνται από άτομα με δυσκολίες ανάγνωσης, περιορισμένη όραση κλπ

Πηγές: Φορολογικό Ινστιτούτο, Ερώτηση του ευρωβουλευτή Ι.Α.Τσουκαλά (ΝΔ) στο Ευρωκοινοβούλιο

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Κλήρωση για 3 Cool-er για όσους αγοράσουν ebooks από το myeBooks.gr μεχρι 25/12

Πηγή: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης



Στη σελίδα του στο Facebook ανακοίνωσε το myeBooks.gr κλήρωση για 3 ηλεκτρονικούς αναγνώστες για όσους αγοράσουν ebooks από το site από σήμερα μέχρι 25/12.


Από 10/11 έως 25/12 με κάθε σας αγορά στο myebooks.gr μπαίνετε αυτομάτως σε κλήρωση για 3 ηλεκτρονικούς αναγνώστες (Cool-ER)

Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες Cool-ER έχουν οθόνη 6 ιντσών και η τιμή τους αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι €170, η φτηνότερη συσκευή e-reader στα καταστήματα στην Ελλάδα. Με βάρος στα 175 το Cool-ER είναι ελαφριά συσκευή και υποστηρίζει αρχεία κειμένου ePUB, PDF (με και χωρίς DRM), RTF, TXT, PRC, FB2 και HTML, αλλά και αρχεία ήχου MP3 και αρχεία εικόνας JPG. Υποστηρίζει περιστροφή της οθόνης, που γίνεται με ειδικό, βολικό κουμπί, αλλά, ενώ στην οριζόντια διάσταση τα αρχεία απεικονίζονται προσαρμοσμένα στο πλάτος της οθόνης, δεν υπάρχει η δυνατότητα ζουμ, κρίσιμο για την ανάγνωση αρχείων PDF. Η εσωτερική μνήμη είναι 1GB (επεκτάσιμη μέχρι 4GB με κάρτα SD) και η μπαταρία διαρκεί για 8000 γυρίσματα σελίδας. Διατίθεται σε 8 χρώματα. Η κατασκευάστρια εταιρεία της συσκευής, η Interead, έχει χρεοκοπήσει, ενώ για τον ηλεκτρονικό αναγνώστη Cool-ER έχουν αναφερθεί προβλήματα αξιοπιστίας στη λειτουργία.


Πηγή: myeBooks.gr Facebook page

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Review: ebooks του Καστανιώτη στα ελληνικά με social DRM

Πηγή: Ηλεκτρονικός Αναγνώστης



Σήμερα χρησιμοποίησα το online βιβλιοπωλείο για ebooks των εκδόσεων Καστανιώτη, αγόρασα δηλαδή ένα ebook. Το πιο ενδιαφέρον είναι οι πολλές δυνατότητες που δίνονται στον αγοραστή και αναγνώστη για τα ebooks που αγοράζει.

Όπως είχα επισημάνει στις παρουσιάσεις των ebooks καθώς ανέβαιναν, πρόκειται για ebooks από την πρόσφατη έως πολύ πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή των εκδόσεων, ενώ πια υπάρχουν ebooks που ανεβαίνουνταυτόχρονα με την κυκλοφορία των τυπωμένων αντιτύπων στα βιβλιοπωλεία (στην πράξη αυτό σημαίνει για τους περισσότερους από μας ότι τα e-books είναι νωρίτερα διαθέσιμα απ' ό,τι τα τυπωμένα βιβλία, με δεδομένο το χρόνο που μεσολαβεί από το χρόνο έκδοσης του τυπωμένου βιβλίου μέχρι να φτάσει στις προθήκες όσων βιβλιοπωλείων δεν είναι στο κέντρο της Αθήνας). Επίσης, τα βιβλία που ανεβαίνουν και σε ebook είναι από τους γνωστούς συγγραφείς των εκδόσεων. Τα ebooks είναι σε ePUB, στην κατάλληλη μορφή αρχείου δηλαδή για τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες, κι όχι σε PDF, που είναι δύσχρηστο και για την οθόνη του υπολογιστή ακόμα. Στα αρχεία είναι ενσωματωμένες ελληνικές γραμματοσειρές, ώστε να απεικονίζονται σωστά οι ελληνικοί χαρακτήρες. Ως τώρα είναι διαθέσιμα 26 ebooks σε ePUB, αριθμός που μάλιστα αυξάνεται ανα εβδομάδα πια, και μάλιστα τα 8 ebooks είναι δωρεάν, κάτι σημαντικό για να μπορούν όλοι να δοκιμάσουν μια νέα τεχνολογική δυνατότητα χωρίς απαραίτηττα να αγοράσουν.

Το online βιβλιοπωλείο για την αγορά ebooks δίνει μια σημαντική δυνατότητα για τον αναγνώστη. Για τον κάθε λογαριασμό δημιουργείται μια "ψηφιακή βιβλιοθήκη", έτσι το βιβλίο είναι διαθέσιμο για κατέβασμα σε όποιον υπολογιστή βρίσκεστε μπαίνοντας στο λογαριασμό σας και δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε πια ένα ebook που έχετε αγοράσει επειδή υπάρχει πρόβλημα με το σκληρό δίσκο του υπολογιστή ή επειδή έχει προβλήματα η συσκευή e-reader που έχετε (περιπτώσεις "παγώματος"). 

Επειδή έχω Kindle δεν μπορούσα να κατεβάσω το ebook απευθείας στη συσκευή από το site του Καστανιώτη (στο Kindle μπορεί κανείς να κατεβάσει διάφορα αρχεία από το internet, αλλά όχι ePUB, τα οποία εξάλλου δεν υποστηρίζονται από τη συσκευή). Οπότε χρειάζεται να μεσολαβήσει ο υπολογιστής και το πέρασμα του αρχείο στη συσκευή μέσω USB. Στo Nook και το Cybook Orizon (που έχουν internet και υποστηρίζουν ePUB) και στα smartphones, π.χ. με την εφαρμογή Aldiko, είναι πολύ πιθανόν το ebook να κατεβαίνει κατευθείαν στη συσκευή (το site δεν είναι ειδικά διαμορφωμένο για κινητά και δεν υπάρχει κάποια εφαρμογή, αλλά προς το παρόν έχει σημασία ότι υπάρχει η δυνατότητα αγοράς και κατεβάσματος κατευθείαν στη συσκευή έστω μέσω browser).


Η μετατροπή του ebook με το Calibre από ePUB σε Mobi (για Kindle)

Το πιο σημαντικό πάντως για τα ebooks των εκδόσεων Καστανιώτη είναι ότι δεν έχουν το συνηθισμένο στην Ελλάδα DRM ("διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων") της Adobe, όπως π.χ. τα ebooks στο myebooks.gr, αλλά έχουνsocial DRM. Τι σημαίνει αυτό; Τα πνευματικά δικαιώματα εξακολουθούν να ανήκουν στον εκδότη και τον αντίστοιχο συγγραφέα. Για το κατέβασμα του ebook, δεν απαιτείται η εγκατάσταση κάποιου προγράμμαςο, όπως π.χ. το Adobe Digital Editions. Κάθε φορά που κατεβάζετε ένα ebook ενσωματώνεται ένα υδατογράφημα που γράφει Ex Libris, "από τα βιβλία του/της", και το όνομα που έχετε δηλώσει στο λογαριασμό σας.  Πέρα όμως από αυτό το υδατογράφημα, δεν έχετε κάποιο περιορισμό στο βιβλίο που έχετε αγοράσει. Η πρόσβαση σε αυτό μετά το κατέβασμά του δεν απαιτεί κάποιο λογαριασμό (όπως γίνεται με το κλείδωμα της Adobe), ενώ μπορείτε να διαβάσετε το ebook με όποια εφαρμογή υποστηρίζει ePUB, άσχετα αν υποστηρίζει και το κλείδωμα της Adobe. Έτσι, μπορείτε να διαβάσετε τα ebook στο iPad και το iPhone χρησιμοποιώντας την εφαρμογή iBooks, που δεν υποστηρίζει το Adobe DRM (δείτε τις οδηγίες, μπορεί να γίνει παράκαμψει του περιορισμού μέσω txtr, αλλά είναι σαφώς πιο χρονοβόρο και άβολο), ενώ μπορείτε να διαβάσετε τα ebooks και με την εφαρμογή Aldiko για κινητά και tablet PC με Android, που επίσης δεν υποστηρίζει Adobe DRM. Μπορείτε επίσης να έχετε και να διαβάσετε τα ebooks που αγοράζετε σε όλες τις συσκευές που έχετε (e-readers, κινητά, tablet PC, υπολογιστές).

Άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του social DRM είναι ότι μπορεί κανείς να μετατρέψει τα ebooks που έχει αγοράσει. Έχοντας Kindle, όπως ανέφερα, που δε διαβάζει αρχεία ePUB, κανονικά δε θα μπορούσα να διαβάσω κανένα ebook στα ελληνικά σε ePUB εφόσον έχει Adobe DRM και άρα δε θα μπορούσα να το μετατρέψω. Όμως με το social DRM που χρησιμοποιούν οι εκδόσεις Καστανιώτη, αγόρασα το ebook μου, το μετέτρεψα με το Calibre (δωρεάν πρόγραμμα, διαβάζεται "κάλιμπρε") και το πέρασα στο Kindle μου. Μάλιστα, όλα είναι στη θέση τους, εξώφυλλο, πίνακας περιεχομένων με τα ενεργά links προς τις αντίστοιχες σελίδες και το ex libris (για όσους πιθανόν να τους ενδιαφέρει και αυτό). Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αρκετοί στην Ελλάδα έχουν αγοράσει Kindle ποντάροντας στην ανάγνωση δωρεάν ebooks ή δικών τους αρχείων PDF και με το Adobe DRM κανονικά δε θα μπορούσαν να αγοράσουν και να διαβάσουν κανένα ebook σύγχρονης νεοελληνικής ή μεταφρασμένης στα ελληνικά λογοτεχνίας.


Και ο πίνακας των περιεχομένων έχει μετατραπέι κανονικά, με ενεργά links

H χρησιμοποίηση του social DRM από τις εκδόσεις Καστανιώτη είναι πολύ θετική εξέλιξη και δίνει στον αναγνώστη αντίστοιχα δικαιώματα πάνω στο ebook που αγοράζει με τα δικαιώματα που έχει και όταν αγοράζει ένα τυπωμένο βιβλίο - με όλα τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής αναγνώσης στη θέση τους. Και αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι το κλασικό, ασφυκτικά περιοριστικό DRM της Adοbe δεν είναι μονόδρομος για τους μεγάλους, εμπορικούς εκδοτικούς οίκους - και αυξάνει την πίεση και για τους υπόλοιπους εκδότεςστην Ελλάδα να ακολουθήσουν το δρόμο του social DRM.

Διαβάστε επίσης: