Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Πόλεμος τιμών για τα ψηφιακά βιβλία

Πηγή: Ελευθεροτυπία


Η επέλαση του iPad της Apple έχει ανησυχήσει την Amazon και την Barnes & Noble που ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε σημαντικές μειώσεις τιμών στις δύο συσκευές τους ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων (e-readers), στο Kindle και το Nook αντίστοιχα.
Το iPad (το φθηνότερο κοστίζει 499 δολάρια) δεν είναι εξειδικευμένος e-reader, αλλά έχει σχετικές δυνατότητες και μάλιστα με έγχρωμη οθόνη, συνεπώς έχει μπει στα «χωράφια» των ανάλογων ασπρόμαυρων εξειδικευμένων προϊόντων.

Η τιμή του Kindle (που διαθέτει 3G) μειώνεται στα 189 δολάρια από τα 259 δολάρια που ήταν, ενώ η τιμή του Nook με 3G και Wi-Fi μειώνεται στα 199 δολάρια από τα 259 δολάρια. Επίσης η Barnes & Noble έκανε γνωστό ότι θα κυκλοφορήσει μια φθηνότερη νέα έκδοση του Nook μόνο με σύνδεση Wi-Fi αντί 149 δολαρίων, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Η Apple έχει ήδη πουλήσει περισσότερα από 2 εκατ. iPad σε δέκα χώρες, ενώ η Amazon και η Barnes & Noble δεν δίνουν στοιχεία πωλήσεων για τους e-readers τους.

Η πτώση των τιμών των e-readers κάτω από τα 200 δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτησή τους, ενώ παράλληλα θα ασκήσει νέες πιέσεις στις εκδοτικές εταιρίες να βγάλουν τα βιβλία τους και σε ψηφιακή μορφή.

Όμως ο πόλεμος τιμών (που μειώνει κι άλλο τα ήδη μέτρια περιθώρια κέρδους της Amazon και της Barnes & Noble) δεν αναμένεται να έχει μεγάλη επίπτωση στις πωλήσεις του iPad, το οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν για πολλά άλλα πράγματα πέρα από την ανάγνωση βιβλίων (πλοήγηση στο διαδίκτυο, παρακολούθηση βίντεο κ.α.).

Το iPad παρομοιάζεται με πολυχρηστικό ελβετικό σουγιά που κάνει πολλές δουλειές, ενώ οι εξειδικευμένοι e-readers είναι πιο επιθυμητοί από όσους εστιάζουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στο διάβασμα